søndag 1. april 2012

I Sandefjord skjer det merkelige ting... Hoppla!



Er du over 25 år og har plettfri vandel, kan et sertifikat fra politiet gi deg lov til å drikke en time lenger i helgene.

Av Anders Mehlum Hasle, Sandefjords Blad 01.04.12

Etter at politikerne i Sandefjord vendte tommelen ned for sandefjordpolitiets bønn om å stenge utestedene klokken 01 for å minske volden i byen, har fungerende politistasjonssjef Lars Reiersen funnet en annen løsning på problemet: Vandelssertifikater der personer over 25 år og uten merknader i politiets strafferegister gis lov til å kjøpe alkohol én time lenger.
– Statistikken viser at det ikke er disse personene som er problemet i forhold til vold, og derfor anser vi dette som en "sunn" differensiering, sier Reiersen.

Sprer folks hjemreise

I så fall betyr det at utestedene kan skjenke enkelte personer til klokken 03.00.
– Vi gjør dette fordi vi ser at det blir problematisk når alle må ut i gatene samtidig. Vi tror denne metoden vil spre tidspunktet for folks hjemreise og at det dermed blir mindre slåssing i taxikøer, mindre bruk av pirattaxi, og færre som lager bråk i sentrum, sier han.
SLIK FÅR DU VANDELSATTESTEN: Last opp bilde og fyll ut skjema her!

Ja fra Riksadvokaten

Tiltaket er allerede vurdert etter politilovens bestemmelser, og Sandefjord-politiet har fått tommelen opp for prosjektet fra Riksadvokaten..
– Det vil være første gang noe slikt utprøves i Norge, men i den finske byen Espo utenfor Helsingfors har dette vært utprøvd med stor suksess, forteller han.
I Espo har kontrollen av skjenking blitt overlatt til private vaktselskap og utestedenes eget personell.
– Politiet har ikke selv ressurser til å kontrollere dette, så det blir en oppgave for den kommunale skjenkekontrollen og utestedene selv å påse at reglene overholdes, sier han.

Blir som et kredittkort

Selve vandelsbeviset vil bli på samme størrelse som et kredittkort/sertifikat.
– Det må være enkelt å bringe med seg og gå inn i en kortholder. De som har vandelsattesten eller - kortet med seg, får lov til å være på puben eller utestedet til klokken 03, mens andre vil få pålegg om å forlate byen etter klokken 02, sier Reiersen.
Det er også vurdert å innføre prikkbelastning på linje med førerkort, men Reiersen sier det er forbundet såpass mange praktiske utfordringer i forbindelse med håndhevingen av dette at det neppe er aktuelt i første omgang.
– Vi ønsker aller først å se hvordan tiltaket slår ut med tanke på vold i gatene, og hvordan driverne av uterstedene reagerer på dette.

Innføres 1. juni

Innføringen av en vandelsattest for ekstra lang servering på utestedene vil først være aktuelt fra 1. juni.
– Det er praktiske årsaker i forbindelse med produksjonen av sertifikatene som gjør at det ikke kan innføres raskere. Men vi ønsker å få dette i stand før sommerturistene inntar byen, sier han.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar