mandag 2. april 2012

Saken mot Anders Behring Breivik




Ti måneder med Breivik




OPPSTYR: Terrorsaken kan havne i lagmannsretten allerede i september. Saken vil prege Norge i minst ti måneder til.


Av Line Madsen Simenstad, Klassekampen 30.03.12



Terrorhandlingene 22. juli har preget det norske mediebildet i snart åtte måneder. Og det vil fortsette i minst ti måneder til.
Først starter rettssaken mot Anders Behring Breivik 16. april. Så går det slag i slag: Erstatningssaker, domfellelse, årsmarkering for hendelsen, 22. juli-kommisjonens rapport og politisk etterspill. Og når det er over. må man forberede seg på ankesaken.
- Blir det ankesak til høsten, er vi klare, sier Breiviks forsvarsadvokat Geir Lippestad.
Kan bli langvarig
Når Klassekampen snakker med ham, er han akkurat ferdig med et møte om en eventuell ankesak i Borgarting lagmannsrett.
- Datoen er ikke spikret, men planen er at dersom det blir ankesak, blir det i september eller oktober, sier Lippestad.
- Hvor lenge vil en eventuell ankesak vare?
- Det er ikke avklart ennå. Det kan hende den ikke behøver å være så omfattende som saken i tingretten. Alt avhenger av hvordan tingrettssaken går, men det kan hende at det ikke er nødvendig med så grundig bevisføring med alle obduksjonsrapportene og liknende i lagmannsretten, sier forsvarsadvokaten.
Kan gå langt inn i 2013
Ola Dahl, førstelagmann i Borgarting lagmannsrett, sier til Klassekampen at ankesaken kan ende opp med å vare like lenge som selve rettssaken, som er satt opp til å vare ti uker fra starten i april. Blir det full anke på skyldspørsmålet, vil de nemlig ikke kunne basere seg på tingrettens forhandlinger.
- Hvis det er en fullstendig anke vil det bli en helt ny behandling av hele saken, sier han.
- Men dersom anken kun omhandler reaksjonsspørsmålet, kan den ta betydelig kortere tid. Dahl oppgir at en eventuell ankesak vil foregå i samme rettslokaler som rettssaken i tingretten, men sier en ankesak neppe starter allerede i september/oktober.
- Slik det ser ut nå blir det i januar 2013. Vårt store problem i lagmannsretten er at vi ikke vet sikkert om det blir en anke, og vi vet heller ikke hva slags type anke det i så fall blir. Det kan ha mye å si for tidsbruk, sier han.
Dermed kan rettssaken, og den tilhørende mediedekningen, kunne vare og rekke langt inn mot vårparten 2013.
3000 erstatningssaker
Parallelt med straffesaken i Oslo tingrett, begynner også behandlingen av de første erstatningssakene. Disse skal opp til vurdering hos Kontoret for voldsoffererstatning.
Advokat Christian Lundin skal i løpet av april sende inn mellom ti og tolv «pilotsaker». Vedtak i disse sakene treffes innen utgangen av mai. De resterende 2-3000 erstatningssakene blir satt på vent inntil pilotsakene er tatt opp. Det kan ta tid.
- Hvor lang tid det tar avhenger av om pilotsakene klages videre i rettsapparatet. De kan i ytterste konsekvens havne i Høyesterett, sier Lundin.
Hoder kan rulle
Også utenfor rettsapparatet vil terrorsaken prege samfunnet i lang tid framover. Mot slutten av sommeren vil det bli mye oppmerksomhet rundt årsdagen for hendelsene, med planlagte minnemarkeringer og trolig et voldsomt medieoppbud.
Kort tid etter årsdagen, den 10. august, har den offentlig oppnevnte 22. juli-kommisjonen varslet at de vil legge fram sin rapport.
I debatten om hendelsene 22. juli har det dukket opp en rekke kritiske spørsmål rundt sikkerheten og politiet og myndighetenes reaksjon på terroren. Kommisjonen skal gi den offisielle versjonen av hendelsene, og den kan komme til å inneholde omfattende kritikk av det offentliges håndtering av krisa. Kritikken kan få konsekvenser for ansvarlige embetsmenn og -kvinner.
Blir det avdekket grove feil, vil det kunne føre til at ansvarlige må gå fra sine stillinger.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar