Ofrenes blod funnet på dødsalter - åtte arrestert.


Av Anders Holth Johansen, Dagbladet 31.03.12


Åtte personer er arrestert etter det politiet mener er ritualdrap utført av dødskulten som tilber «La Santa Muerte» - «Dødshelgenen», i Mexico.



To ti år gamle gutter og en 55 år gammel kvinne skal ha blitt ofret ved et dødsalter der «Dødshelgenen» tilbes.

- Blodet deres ble spredd rundt et alter der dødshelgenen tilbes, sier Jose Larringa, talsmann for påtalemyndigheten i Sonora, nord i Mexico.

Helgenstatuen er et skjelett, kledd i silke. Helgenen anerkjennes ikke av den katolske kirken, men tilbes i enkelte miljøer, ved at man legger godteri, sigaretter og røkelse ved statuens føtter. 



- Lot dem blø i hjel


- Etterforskningen viser at man kuttet pulsåren i halsen på ofrene, og at de hadde kutt ved håndleddene. Blodet ble fordelt rundt alteret til helgenen, sier Larringa.

Larringa sier at det første offeret skal ha blitt drept i 2009, det andre 2010, og det siste tidligere denne måneden.

- Ritualet ble utført om natten, og de tente lys. De kuttet ofrene mens de fortsatt levde, og lot dem blø i hjel mens de samlet blodet, sier Larringa til AP.

Dyrking av dødshelgenen har i Mexico har ifølge AP tatt seg opp de siste årene blant narkosmuglere og kriminelle som kjemper mot hverandre i Mexicos blodige narkokrig. Men det har ikke vært noen bekreftede offerdrap de siste årene.


Dødsalter


Myndighetene åpnet etterforskning etter at det siste offeret, Jesus Octavio Martinez Yanez ble meldt savnet av familien 6. mars.

Sporene ledet politiet til et dødsalter i byen Nacozari, omtrent ti mil sør for grensa til USA. Der fant de blodspor fra tre ofre, spredt rundt alteret.

Politiet navnga Sivlia Meraz og hennes sønn Ramon Palacios som lederne av dødskulten. Meraz ble stilt foran pressen under en pressekonferanse fredag, og svare på spørsmål.

Hun sa at den 55 år gamle kvinnen ble drept fordi hun skal ha vært en heks. Hun svarte ikke på spørsmål om de to guttene.

Narco-sanatico

På 80 tallet ble Mexico rystet av en rekke ritualdrap utført av narkosmuglere. 15 lik ble funnet på en ranch utenfor grensebyen Matamoros, i det som senere ble omtalt som Narco-satanico-drapene.

Narkosmuglerne mente at dødsritualene ville beskytte dem fra politiet.